Ryanairs kontrakt med Västerås flygplats är hemliga.1 En uträkning visar att varje flygbiljett på Västerås flygplats subventioneras med ungefär 132 kronor av skattebetalarna.2 Samtliga politiska partier som är representerade i Västerås kommunfullmäktige har fått frågor med anledning av detta. Här svarar Maria Lindelöf, Kristdemokraterna.3

Västerås flygplats har hemliga kontrakt med Ryanair. Vad tycker du om det?
– Helt okej med affärsavtal som inte är offentliga.

En uträkning visar att varje flygbiljett på Västerås flygplats subventioneras med ungefär 132 kronor av skattebetalarna. Vad tycker du om det?
– All kollektivtrafik kostar skattebetalarna. Det bör göras en cost-benefit-analys där man tar hänsyn tilll alla samhällsekonomiska intäkter som flygplatsen ger. Det kan handla om ökad handel, turism med mera. Det är även bra att Västeråsare kan ta sig ut i världen vilket de annars kanske inte hade haft råd med.

Flyger du själv med Ryanair? Varför? Varför inte?
– Ja, det är billigt. För oss barnfamiljer blir det många tusenlappar man kan spara på.

Övriga kommentarer
– Ryanair har bra flygplan som är välfyllda med passagerare vilket ger lite utsläpp per person.

Noter och referenser

1. Se tidigare inlägg ”Flygplatserna har hemliga avtal med Ryanair”.
2. Se tidigare inlägg: ”Så mycket kostar flygbiljetten egentligen”.
3. Läs även tidigare svar: ”Miljöpartiet: ’Folkvalda politiker måste givetvis ha insyn’”, ”Folkpartiet: ’Styrelsen ska ha all information’”, ”Vänsterpartiet vill att folkvalda får läsa Ryanairavtal”, ”Moderaterna ser flygplatsen som icke-kommersiell”, och ”Förteget S förespråkar folkomröstning om flygplats”. Centerpartiet och Sverigedemokraterna har trots flera påminnelser inte svarat på frågorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.