I detta inlägg tänkte jag sammanfatta några viktiga händelser inom digital politik som ägt rum under maj månads första vecka.

 

  • Till att börja med släppte Europeiska Kommissionen en strategi för EU:s digitala inre marknad. Den digitala inre marknaden handlar om att skapa bättre harmonisering över hela Europeiska unionen. Kommissionen hoppas på så vis stimulera till fler jobbmöjligheter samt att EU ska bli mer konkurrenskraftigt i nivå med andra digitala marknader, som den amerikanska till exempel. Just nu finns det en rad hinder så som fragmentering av juridiska ramverk. Kommissionens strategi bygger på tre pelare:
    1. Bättre tillgång för konsumenter och företag till online-produkter och tjänster i Europa (ta bort skillnaden mellan online- och offline-marknaderna)
    2. Skapa rätt förutsättningar för att digitala nätverk och tjänster ska växa (ex. satsning på höghastighets infrastruktur)
    3. Maximera tillväxtpotentialen för den europeiska Digitala marknaden (ex. IKT och big data)
800px-European_Commission_flags

Källa: Sébastien Bertrand, http://www.flickr.com/photos/tiseb/4592786358/

  • Stockholms Handelskammares publicerade i veckan en rapport om Stockholms som ledande region när det gäller innovationsförmåga. I frågan om förmågan att sälja och kommersialisera dessa upptäckter, ligger Stockholm dock i botten bland Europeiska regioner. Forskaren Nima Sanandaji som lägger i rapporten fram tre förslag som skulle kunna förbättra denna placering:
    1. Reformera de höga skatterna på kapitalvinster och optioner som gör det oförmånligt för entreprenörer, investerare och tidiga nyckelmedarbetare att satsa på nya entreprenöriella företag.
    2. Förbättra Sveriges attraktionskraft för utländska talanger.
    3. Locka hit internationella topp-universitet som får starta en filialverksamhet i Stockholmsregionen (exempelvis Stanford, Harvard, MIT).
    4. Frigör innovationskraften på universiteten genom att ge forskare, universitet och högskolor rätt incitament för att de ska kunna kommersialisera innovationer. Här måste det skapas mer flexibla regler mellan olika lärosäten.
Stockholms_Old_Town_seen_from_Skeppsholmen

Källa: Brorsson, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stockholms_Old_Town_seen_from_Skeppsholmen.jpg