Idag är en ganska speciell dag. Inte bara är det International Right To Know Day (Internationella Dagen för Rätten Att Veta), men i år är det också 250-jubiléet av världens första lagstiftning om informationsfrihet, som antogs i Sverige år 1766.

Open Knowledge Sverige har valt denna betydelsefulla dag för att lansera betaversionen av FrågaStaten, den 28:e installationen med MySociety:s mjukvara Alaveteli för Offentlighetsprincipen (Freedom of Infromation).

Detta skulle alltid ha varit en extra speciell lansering för MySociety: Alaveteli är uppkallad efter en liten stad, vid den tidpunkten svensk, som var hem till Offentlighetsprincipens förfader Anders Chydenius.

Anders Chydenius spelade en avgörande roll i skapandet av 1766 års grundlagsstadgade tryckfrihetsförordning, som innehöll en lagstiftning om Offentlighetsprincipen i Sverige, internationellt kallat en “Freedom of Information Act”.

Denna lagstiftning inskrev avskaffandet av politisk censur, och gav offentliga tjänstemän rätten till fritt visselblåsande, så kallad meddelarfrihet, för att avslöja korruption. Avgörande var också etablerandet av den första lagen för allmänhetens tillgång till statliga handlingar (inklusive rätten för vem som helst att få tillgång till dokument anonymt) – de första antydningar om vad som idag kallas Offentlighetsprincipen, eller rätt att få veta (The Right To Know).

Så, 250 år senare, är MySociety och Open Knowledge Sverige glada att Alaveteli används nu i det land där Chydenius, och andra, kämpade hårt för att etablera världens första lag om Offentlighetsprincip och informationsfrihet för demokratisk insyn.

FrågaStaten

Framför allt, är MySociety mycket glada över att svenska medborgare nu har ett enkelt sätt att begära information från myndigheter; vilket i sin tur skapar ett online-arkiv med allmän kunskap som vem som helst kan få tillgång till.

MySociety frågade Mattias från Open Knowledge Sverige, som samordnar projektet, om deras skäl för att sätta upp webbplatsen:

Varför bestämde ni er för att sätta upp FrågaStaten?

Sverige har skapat en berättelse om sig själv som en av de mest öppna länderna i världen. Med rätta, eftersom vi har en av de starkaste grundlagarna för demokratisk insyn och informationsfrihet.

Men under det senaste århundradet och fram till i dag, har vi gått bakåt. Många journalister, jurister och historiker har uppmärksammat denna situation, men det har inte förändrats. Detta hotar vår demokrati och är mer av en fara för vårt samhälle än vad vi från början kan uppfatta.

Problemet är att vår grundlag med Offentlighetsprincipen är skriven för det analoga och pappersbaserade samhället.

Sedan tillkomsten av datorer, IT och Internet har Offentlighetsprincipen ännu inte fått en välbehövlig digitalisering – även om detta skulle skapa lika mycket värde idag som Tryckfrihetsförordningen gjorde från 1766 när den introducerades och framåt. Varför? Eftersom det skulle tvinga de svenska myndigheterna att släppa information digitalt.

Idag klamrar sig myndigheter fortfarande fast på de sista resterna av ett pappersbaserat samhälle, genom att envist ge ut information till allmänheten på fysiska dokument även om de ända sen 2000-talets början rekommenderas att göra det elektroniskt. Samtidigt har Sverige bland den högsta användningen och täckningen av Internet bland sina medborgare, men digitaliseringen av den offentliga sektorn släpar efter resten av samhället och andra länder.

Samtidigt är utvecklingen av öppna data för närvarande mycket långsam eller obefintlig. Detta är en situation som helt kan vändas till det positiva om politiska företrädare verkligen var engagerade att digitalisera vår Offentlighetsprincip eftersom öppna data är mycket mer värdefullt idag i vår informationsålder än det var för 250 år sedan.

FrågaStaten kommer att uppmärksamma detta och visar också de många positiva resultat av detta scenario – så det är också anledningen till att vi gör detta.

Vad fick dig att välja att använda programvaran Alaveteli för er plattform?

Jag är en stark anhängare av öppen källkod, dess flexibilitet, kompatibilitet och potential och jag såg att Alaveteli var det alternativ som hade mest utveckling, underhåll och även en global gemenskap.

Vilka är era framtidsplaner för området?

Vårt uppdrag är att påskynda öppen digitalisering av Sverige och övergången till en öppen regering där dess medborgare verkligen kan hålla sin regering ansvarig. Denna plattform är ett viktigt experiment och en viktig grund för vår strategi att ansluta projekt, gemenskaper och initiativ som möjliggör öppen och social innovation.

Vi har just ansökt om medel för ett sidoprojekt till FrågaStaten som avser att göra en systematisk granskning av hur den svenska staten och den offentliga sektorn sköter sig när det gäller att följa vår tryckfrihetsförordning och Offentlighetsprincipen i vår grundlag. Vi hoppas att det kommer att ansluta fler människor till saken och hjälpa till att lysa upp de mörka fläckarna av vår Offentlighetsprincip och Tryckfrihetsförordning, och hälsoläget hos vår svenska grundlag.

MySociety önskar Open Knowledge Sverige och FrågaStaten lycka till i att föra Offentlighetsprincipen i Sverige in i 2010-talet. Om du känner någon som vill begära information från svenska myndigheter, låt dem veta om FrågaStaten!

Om du är sugen att höra mer om Anders Chydenius och den första lagen om Offentlighetsprincip, vänligen kolla in dessa kommande evenemang.

Denna text förekom först på engelska hos Mysociety.org som skapat mjukvaran Alaveteli och verkar i England.

Omslagsbild: Ian Insch (CC) vid Flickr.com