Remissvar över betänkande AI-kommissionens Färdplan för Sverige (SOU 2025:12)

från Open Knowledge Sweden

Sammanfattning

Open Knowledge Sweden välkomnar AI-kommissionens färdplan men anser att den behöver förstärkas med tydligare och tvingande politik från Regeringen även långsiktigt över kommande mandatperioder för att på kort och lång sikt säkerställa öppen datadelning, interoperabilitet i digitala lösningar och användning av etiskt tränade, öppna AI-modeller som möjliggör och driver AI-innovationen i sig. Vi stödjer förslagen om forskning och samverkan men efterlyser:

  • Bindande krav på att statliga myndigheter publicerar icke-känsliga, maskinläsbara data under öppna licenser enligt EUs och Sveriges nationella rekommendationer.
  • Upphandlingspolicy som prioriterar öppna standarder, öppen källkod, interoperabilitet och API:er som möjliggör mer och bättre data för träning av AI.
  • Investeringar i öppna AI-modeller, som GPT-SW3, KB-BERT, KB-Whisper, för digital suveränitet, respekt av integritet och upphovsrätt och etisk AI-utveckling.
  1. Öppen data och datadelning (Avsnitt i SOU 2025:12 relaterat till data)

Ställningstagande: Vi stödjer ambitionen att öka datatillgänglighet men anser att förslagen är otillräckliga. Bindande krav behövs för att säkerställa att statliga myndigheter publicerar icke-känsliga data under öppna licenser, som Creative Commons, på Sveriges dataportal.

Skäl: Lag (2022:818) om offentlig sektors data finns, men hinder som brist på API:er och maskinläsbara format begränsar användningen enligt Statskontoret (Publikt, 2023). EU:s framgångar med Värdefulla datamängder (High Value Data) visar att öppen data driver AI-innovation ([data.europa.eu]).

Förslag:

  • Inför tvingande regler för publicering av icke-känsliga data i maskinläsbara format.
  • Utöka mandatet för Myndigheten för Digital Förvaltning (Digg) för att övervaka och rapportera myndigheters efterlevnad samt regelbundet föreskriva datadelning.
  1. Interoperabilitet och upphandling (Avsnitt i SOU 2025:12 relaterat till digital infrastruktur)

Ställningstagande: Vi stöder förslagen om digital infrastruktur men efterlyser tydliga krav på interoperabilitet och öppna standarder vid upphandling av digitala lösningar.

Skäl: Interoperabilitet förhindrar inlåsningar och stuprör och förbättrar effektivitet, som visats i EU:s Open Data Directive ([digital-strategy.ec.europa.eu]). Öppna API:er och öppen källkod främjar verkligt samarbete i och mellan myndigheter, samt möjliggör konkurrens och innovation bland existerande och nya företag i näringslivet.

Förslag:

  • Krav på att upphandlade system använder öppna standarder och API:er.
  • Prioritera öppen källkods-lösningar vid offentlig upphandling.
  • Prioritera EU-baserade lösningar som föreslås av tech-industrin själva – EuroStack.
  1. Öppna och etiskt tränade AI-modeller (Avsnitt i SOU 2025:12 relaterat till AI-utveckling)

Ställningstagande: Vi stöder förslagen om AI-forskning men anser att fokus på öppna, etiskt tränade AI-modeller saknas. Vi uppmanar till investeringar i modeller som GPT-SW3 och OpenEuroLLM.

Skäl: Öppna modeller stärker Sveriges digitala suveränitet, garanterar att kunna verka i nationens intresse, inte privata aktörers särintressen eller utländska nationers intressen, och säkerställer efterlevnad av GDPR och upphovsrätt. EU:s AI Continent Action Plan visar att öppen AI kan öka konkurrenskraft ([commission.europa.eu]).

Förslag:

  • Investera i nationella och europeiska initiativ för öppna AI-modeller.
  • Utveckla riktlinjer för etisk AI-träning, inklusive transparens kring datakällor.
  1. Digital suveränitet och integritet (Avsnitt i SOU 2025:12 relaterat till etik och suveränitet)

Ställningstagande: Vi välkomnar diskussionen om digital suveränitet men efterlyser konkreta åtgärder för att minska beroendet av utländska teknologier och skydda integritet.

Skäl: Öppna AI-modeller och datadelning inom EU minskar risken för beroende av externa aktörer och stärker medborgarnas förtroende ([AI Sweden – OpenEuroLLM]).

Förslag:

  • Stöd samarbeten som OpenEuroLLM för att utveckla europeiska AI-lösningar.
  • Inför krav på att AI-system i offentlig sektor följer strikta etiska riktlinjer.

Slutsats

Open Knowledge Sweden ser potential i AI-kommissionens färdplan men betonar behovet av tvingande politik för öppna data, interoperabilitet och etiska AI-modeller. Föreningen står redo att bidra med vår expertis för att förverkliga EUs och Sveriges visioner och mål.

Nyckelcitat och källor:

Tabell: Översikt över rekommendationer

Område Rekommendation Motivering
Öppna data Bindande krav på publicering under öppna licenser på Sveriges dataportal Ökar innovation och användbarhet för AI-utveckling
Interoperabilitet Kräva öppna standarder och API:er vid upphandling Minskar inlåsning av data och förbättrar effektivitet
Öppna AI-modeller Investera i etiskt tränade, öppna modeller som GPT-SW3 och OpenEuroLLM Stärker digital suveränitet och etik
Integritet och upphovsrätt Riktlinjer för dataskydd och upphovsrätt vid AI-träning Säkerställer efterlevnad av lagar och värderingar