En kvick inledning på hur datainnehavare kan öppna upp sina data.
Hur man startar smått men tänker stort!

Här är några korta förslag för att ta de första stegen för att öppna upp dina data. Om du letar efter praktiska, mer detaljerade råd, ta en titt på Open Data Handbook, som omfattar allt material på denna sida och en hel del mer. Handboken tar även upp de rättsliga, sociala och tekniska aspekter av öppna data.

3 Viktiga Regler

Det finns tre viktiga regler vi rekommenderar följande när en öppnar upp uppgifter:

 1. Håll det enkelt.  Börja smått, enkelt och snabbt. Det finns inget krav att varje dataset måste göras öppet just nu. Att börja genom att öppna upp bara en datamängd, eller ens en del av en stor datamängd, är bra – naturligtvis, desto fler dataset du kan öppna upp bättre.Kom ihåg det här handlar om innovation. Att röra sig så snabbt som möjligt är bra eftersom det innebär att du kan bygga momentum och lära av erfarenheter innovation handlar lika mycket om misslyckande som framgång och varje dataset kommer inte att vara användbart.
 2. Engagera tidigt och engagera ofta.
  Engagemang med faktiska och potentiella användare och återanvändare av data så tidigt och ofta du kan, oavsett om de är medborgare, företag och utvecklare. Detta kommer att se till att nästa iteration av din tjänst är lika relevant som det kan vara.Det är viktigt att komma ihåg att många av de uppgifter inte kommer att nå ultimata användare direkt, utan snarare via info-förmedlare“. Det är dessa människor som tar data och omvandlar eller remixar det för att presenteras. Till exempel, de flesta av oss inte vill ha eller behöver en stor databas av GPS-koordinater, vi skulle vi mycket hellre föredra en karta. Således, samarbeta med info-förmedlare först. De kommer att återanvända och återanpassa syftet av materialet.
 3. Adressera gemensamma rädslor och missförstånd. Detta är särskilt viktigt om du arbetar med eller inom stora institutioner som offentlig sektor. När du öppnar upp data kommer att stöta på massor av frågor och rädslor. Det är viktigt att (a) identifiera de viktigaste och (b) ta itu med dem på ett så tidigt stadium som möjligt.

4 Viktiga steg

Dessa är i mycket ungefärlig ordning många av stegen kan göras samtidigt.

 1. Välj dina datamängder.
  Välj dina dataset(s). Välj dataset (en) som du planerar att göra öppna. Tänk på att du kan (och kan behöva) tillbaka till det här steget om du stöter på problem i ett senare skede.
 2. Applicera en öppen licens.
  • Avgör vilka immateriella rättigheter som finns i datan.
  • Applicera en lämplig “öppen” licens som licensierar alla dessa rättigheter och stöder definitionen av öppenhet.
  • OBS: Om du inte kan göra detta gå tillbaka till steg 1 och prova en annan datamängd.
 3. Göra datan tillgänglig i bulk och i ett lämpligt format. Du kanske också vill överväga alternativa sätt att göra den tillgänglig såsom via ett API.
 4. Gör det upptäckbart gör inlägg på webben och organisera kanske en central katalog att för att lista dina öppna datamängder.

Få Öppna Data Handboken

Handboken introducerar dig till de rättsliga, sociala och tekniska aspekterna av öppna dataDen kan användas av vem som helst men är särskilt användbart för dem som arbetar med offentlig sektors dataDen behandlar varför, vad och hur öppna data — varför öppet, vad öppet är, och hur man gör det öppet. Läs den online . Observera att boken ännu inte är översatt till svenska. Vill du hjälpa till att översätta Open Data Handbook till svenska? Hör av dig till oss här eller klicka här för att lära dig mer om hur du översätter via GitHub!