Ryanairs kontrakt med Västerås flygplats är hemliga.1 En uträkning visar att varje flygbiljett på Västerås flygplats subventioneras med ungefär 132 kronor av skattebetalarna.2 Samtliga politiska partier som är representerade i Västerås kommunfullmäktige har fått frågor med anledning av detta. Här svarar Anders Teljebäck, Socialdemokraterna.3

Västerås flygplats har hemliga kontrakt med Ryanair. Vad tycker du om det?
– Västerås flygplats AB är ett aktiebolag och har därmed möjlighet att göra affärer. Affärsöverenskommelser är beslut som fattas i bolaget.

En uträkning visar att varje flygbiljett på Västerås flygplats subventioneras med ungefär 132 kronor av skattebetalarna. Vad tycker du om det?
– Vi Socialdemokrater går till val på att låta Västeråsarna avgöra flygplatsens framtid i en folkomröstning. Då kommer frågan om stöd till flygplatsen debatteras och få en allsidig belysning. Västerås stad har gjort en omfattande flygplatsutredning som alla kan ta del av.

Flyger du själv med Ryanair? Varför? Varför inte?
– Det är inte aktuellt just nu.

Noter och referenser

1. Se tidigare inlägg ”Flygplatserna har hemliga avtal med Ryanair”.
2. Se tidigare inlägg: ”Så mycket kostar flygbiljetten egentligen”.
3. Läs även tidigare svar: ”Miljöpartiet: ’Folkvalda politiker måste givetvis ha insyn’”, ”Folkpartiet: ’Styrelsen ska ha all information’”, ”Vänsterpartiet vill att folkvalda får läsa Ryanairavtal”, och ”Moderaterna ser flygplatsen som icke-kommersiell”.