För ett par veckor sedan publicerade vi öppna data om alla förfrågningar som görs vid Handlingar.se. Vi gör det för att svenska myndigheter, offentliga organisationer (organisationer ägda av offentlig sektor) och medborgare med olika verksamheter ska få bättre nytta av förfrågningar som kommer och allmänna handlingar som lämnas ut. Viktiga pusselbitar saknas dock idag.

Utmaningen: Hur organiserar vi all kontaktinformation om alla organisationer ägda av offentlig sektor?

En till viktig pusselbit med många frågor om Sverige återstår: Hur stor är svensk offentlig sektor och vilka organisationer består den egentligen av? Vilka omfattas av offentlighetsprincipen, PSI-lagen och vilka bör omfattas av dessa? Vi som medborgare och skattebetalare i Sverige behöver veta hur offentlig sektor ser ut, hur den hänger ihop och hur den fungerar. Detta för att vi ska kunna göra informerade val och påverka samhället på det sätt vi vill i vårt vardagliga liv, arbete, civila engagemang och i val som nästa val år 2022 för Riksdagen, kommuner och regioner.

Handlingar.se är den öppna plattformen för smartare hantering av allmänna handlingar för myndigheter och medborgare. Under utvecklingen av Handlingar.se och dess pilotfas så har vi samlat på oss information om svenska myndigheter, bolag, ideella föreningar, råd och stiftelser som är ägda av det offentliga samhället. Det vill säga den del av samhället som ägs gemensamt av oss alla som skattebetalare. Men hur kommer det sig att ingen i Sverige vet hur många myndigheter, nämnder, bolag, stiftelser och föreningar som finns? Och som vi som skattebetalare faktiskt finansierar? Och hur de hänger ihop? Och om någon vet om detta – varför delar denna eller dessa aktörer inte med sig av denna information för att skapa olika samhällsvärden? Vi vill göra vår del och uppmärksamma detta. Därför börjar vi öppna upp ett näringslivsregister och myndighetsregister som fokuserar på offentlig sektor och utvecklas på ideell basis.

Varför gör vi detta?

Vi gör detta för att hjälpa Sverige, offentlig sektor och oss som medborgare att få en komplett översikt över vilka organisationer som finns i offentlig sektor. Detta för att det till exempel ska bli lättare att se vilka organisationer som bör följa vilka lagar, vilka utgifter de har, vilka som bör lämna ut information enligt lagar, och så vidare. Vi gör också detta för att möjliggöra att dessa organisationer i eller kopplat till offentlig sektor och offentliga medel ska börja tillgängliggöra, öppna och dela information med varandra och offentligt för allmänheten.

Offentligt ägda bostadsbolag inom Sveriges Allmännytta är nya tillskott

Den senaste tillskotten av bolag som finns inlagda i registret är majoriteten av offentliga bostadsbolag som utgör stora delar av Sveriges Allmännytta och som själva även arbetar med ett digitaliseringsinitiativ. Flera myndigheter och offentliga bolag saknas fortfarande och för att vi ska kunna göra detta behöver vi din hjälp, oavsett din roll i samhället! Vi vill koppla detta initiativ till PublicBodies.org, Alaveteli.org, GovDirectory.org, Wikidata.org och OpenCorporates.com för att bidra och möjliggöra mer samhällsnytta i Sverige.

Vill du använda vårt öppna register? Ta del av datamängden idag via Dataportal.se! Vi välkomnar även donationer för projektet – håll koll på blogginlägg och nyheter som kommer snart!

Vi behöver din hjälp! Vad kan du göra?

Politiker

Ett förslag är agera för ett digitaliserat öppet verksamhetsregister som börjar med hela offentliga sektorn och sedan även inkluderar privat sektor och civil sektor. Idag hanterar SCB, SKR och Bolagsverket olika register med många gemensamma nämnare och överlappande information. Dessa register skulle må bättre av att hanteras offentligt, standardiserat och i samverkan med varandra. Lägg förslag och rösta för att ge Regeringen och relevanta myndigheter som SCB, DIGG, Verksamt (Bolagsverket, Skatteverket, Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen) och SKR med hjälp av oberoende aktörer ska ha i uppdrag att sammanföra och tillgängliggöra ett offentligt och komplett verksamhetsregister om alla verksamheter inom offentlig sektor. Förslagsvis bör även icke-offentliga verksamheter t.ex. skolor och vårdgivare som finansieras av skattemedel inkluderas i registret och omfattas av offentlighetsprincipen. Ett register av detta slag kan enkelt sammanföras offentligt som öppen källkod och resultaten som publiceras som öppna data enligt EU-standarder som DCAT-AP som tagits fram av EU-kommissionen. Varför är detta viktigt? Detta kan hjälpa organisationer och människor att upptäcka blufföretag och andra organisationer som kan vara faror och kostsamma för andra i samhället. Kontakta oss för att spara samhället tid, smärta och skattepengar!

Myndigheter och offentliga tjänstepersoner

Hjälp oss fylla på och bidra med uppdaterad information till din verksamhet och information till underverksamheter på GitHub. Kontakta oss för instruktioner om hur du kan hjälpa till. Se även förslaget ovan till politiker om vad som kan hjälpa till att utforma en process och öppen samordning av detta register som datamängd.

Företag och ideella

Ditt företag kan komma i bättre kontakt myndigheter och deras verksamheter – välkommen att använda och bidra till Handlingar.se och vårt öppna register. Bidra gärna med erfarenheter, idéer och förslag på hur du kan använda dessa data.

Privatpersoner, forskare och journalister

Kan du hälpa till att samla in data och kan hjälpa till med automatiska webbskrapare? Vill du vara med att engagera dig i det internationella projektet publicbodies.org och koppla det till projekt som Wikidata (och GovDirectory.org) och Alaveteli? Ta kontakt med oss!

Kontakta oss

Kontakta oss för mer information om du har frågor, vill bidra eller behöver hjälp! Vi finns tillgängliga för frågor på:

E-post: [email protected]

Mastodon: https://mastodon.se/@handlingar

Twitter: https://twitter.com/handlingar

Matrix: https://matrix.to/#/#handlingar.se:matrix.org

Open Knowledge Forum: http://discuss.okfn.org/c/local-groups/okse/

CivicTechSweden Forum: https://forum.civictech.se/tag/handlingar