Under året 2021 fyller Tryckfrihetsförordningen och därmed offentlighetsprincipen 255 år. Detta är viktigt då denna grundlag behöver digitaliseras för öppen och gratis digital tillgång till skattefinansierad information. På så sätt besparas offentlig sektor och skattebetalare pengar.

Vi gör detta för vi vill fira denna innovation från 1766 som möjliggjorde utveckling, insyn och demokrati fast på ett nutida sätt. Det går nämligen att tänka på offentlighetsprincipen som en instruktion för en nyskapande hantering av skattefinansierad information i svenska samhället. För dig som är tekniskt lagd kan du tänka på offentlighetsprincipen som ett enda stort utvecklargränssnitt (API) för att hämta ut och läsa av information från offentlig sektor. Handlingar.se gör detta möjligt via ett läs- och skriv-API som du hittar mer om här.

Vi firar detta ytterligare genom att ta in offentlighetsprincipen i den digitala värmen där den möter sitt digitala, hippa och mer populära lillasyskonet som heter öppna data. Detta gör vi genom att synliggöra Handlingar.se på den nationella portalen för öppna data som Dataportal.se och som drivs av DIGG (Myndigheten för Digital Förvaltning).

DIGG Dataportal.se

Därför börjar vi med att idag publicera en datamängd som är en översikt över alla förfrågningar om allmänna handlingar och dess utfall som gjorts via Handlingar.se. Det här kan vara intressant för dig som arbetar inom offentlig sektor och vill få insikter om vilken information som efterfrågas av medborgare från din och andra verksamheter. Det går även att lära sig om hur andra myndigheter hanterar vissa typer av förfrågningar om allmänna handlingar och vad dessa resulterar i. För dig som är t.ex. journalist och forskare kan du få nya perspektiv för nyheter och forskningsartiklar. Och för dig som är företagare kan du få bättre koll på vad du kan ta del av och begära från offentlig sektor för konkurrensfördelar. Är du intresserad av att dra nytta av Handlingar.se för ditt arbete som journalist, forskare, företagare, kampanjledare eller din verksamhet inom offentlig sektor? Kontakta oss.

Vi behöver även hjälp att fortsätta bygga på Sveriges största och öppna myndighets- och bolagsregister. Vill du hjälpa till att t.ex. skrapa hemsidor och sammanföra data? Ta kontakt med oss för att prata samarbetsmöjligheter. Enligt Lantmäteriet kan öppna data generera 21 miljarder kronor i samhällsvärde (https://www.lantmateriet.se/sv/nyheter-och-press/nyheter/2020/oppna-myndighetsdata-kan-ge-samhallsnytta-for-21-miljarder/) – tänk då vad offentlighetsprincipen kan göra?

Psst…! Detta hade inte varit möjligt utan öppen källkod och lite hjälp. Vi vill tacka MetaSolutions som utvecklar EntryScape som öppen källkod och tillhandahåller denna möjlighet som tillåter 3 publicerade datamängder för öppna data och terminologier genom deras gratistjänst EntryScape Free.