Vad kommer inspiration ifrån inom kultur? Vad finns det för kulturella skatter från förr som vilar i alla mäktiga arkiv och bibliotek runtom i Sverige, Europa och världen? För att försöka svara på dessa frågor driver OKFN projektet The Public Domain Review (Fritt översatt till “Allmänna Egendomars Tidsskrift”), en digital tidsskrift. Det är av medier ett globalt mycket uppskattat och framgångsrikt projekt. I veckan publicerades till exempel en artikel om källmaterialet till bioaktuella Oscarsvinnaren “Twelve Years a Slave”, en memoar av huvudpersonen själv, Solomon Northrup, som existerat som allmän egendom i över 100 år. Texten nedan är en menat att vara en introduktion till projektet, översatt till svenska från The Public Domain Reviews hemsida. Mer information om projektet hittas på Engelska här.

The Public Domain Review Logo

“Inrättad under 2011 är The Public Domain Review en onlinejournal och ideellt projekt dedikerat till att främja och fira allmän egendomar i all sin rikedom och variation.

Alla verk faller eventuellt ut ur upphovsrätt – från klassiska verk av konst till tankespritt kludd – och när de gör det stiger de in i den allmänna egendomen (public domain), omfattande allmänningar av material som var och en är fria att njuta, sprida och bygga på utan begränsningar. Målet är att hjälpa våra läsare utforska denna rika terräng – som en litet utställningsgalleri vid ingången till ett ofantligt nätverk av arkiv och förvaringsrum som ligger bakom.

Med ett fokus på det överraskande, det egendomliga och det vackra hoppas vi tillhandahålla en evigt växande kabinett av nyfikenheter för den digitala åldern, en typ av hyperlänkad Kuriosakabinett (Wunderkammer) – ett arkiv av material som uppriktigt firar bredden och variationen av våra delade kulturella allmänningar och de tänkare som har skapat det.”

Är du intresserad utav att bidra till The Public Domain Review för att lyfta fram exempel på svenska verk som blivit allmän egendom? Som de flesta projekt inom OKFN drivs de utav gemenskapen av intresserade volontärer som kan göra inlämningar och bidrag till projektet. Därmed bidra till den vackra återspeglingen av mänsklighetens kultur och visa på hur den inspirerar oss till kreativitet i vårat skapande än idag.

OKFN Sverige ämnar även att samarbeta tillsammans med alla som är intresserade i frågorna, däribland institutioner som bibliotek, arkiv och intresseorganisationer som i sin natur syftar i att fylla samma syfte via Open GLAM-projektet. Detta är för att lyfta kulturella arv och den ofantliga mängd data som finns i detta för att få en bättre förståelse för perspektiven och utvecklingen av inte bara kulturen i sig utan också det svenska samhälle som skapade den.