Ryanairs kontrakt med Västerås flygplats är hemliga.1 En uträkning visar att varje flygbiljett på Västerås flygplats subventioneras med ungefär 132 kronor av skattebetalarna.2 Samtliga politiska partier som är representerade i Västerås kommunfullmäktige har nu fått frågor med anledning av detta. Först att svara är Magnus Edström, Miljöpartiet.

Västerås flygplats har hemliga kontrakt med Ryanair. Vad tycker du om det?
– Känns rimligt att affärsavtal inte är offentliga, men flygplatsbolagets styrelse som består av folkvalda politiker måste givetvis ha insyn i de affärsavtal som är tecknade.

En uträkning visar att varje flygbiljett på Västerås flygplats subventioneras med ungefär 132 kronor av skattebetalarna. Vad tycker du om det?
– Jag ser inte i din uträkning att du tagit med den subventionering som finns i hyresavtalet mellan kommunen och flygplatsbolaget så den faktiska summan bör vara högre än de 132 kr du kommit fram till. Det är precis det här hela flygplatsfrågan handlar om. Vi kan inte förstå varför Västerås skattebetalare ska betala för enskilda personers nöjesresor. Pengarna kan istället användas till något som har kommunal nytta som t.ex. att förbättra kollektivtrafiken. Vi vill lägga ner flygplatsen så snart det bara är möjligt.

Flyger du själv med Ryanair? Varför? Varför inte?
– Jag undviker att flyga i största allmänhet då det ger mig ”klimatångest” och jag flyger definitivt inte med Ryanair eftersom de ägnar sig åt lönedumpning och inte tillåter facklig organisering.

Noter och referenser

1. Se tidigare inlägg ”Flygplatserna har hemliga avtal med Ryanair”.
2. Se tidigare inlägg ”Så mycket kostar flygbiljetten egentligen”.