14736538812_bdbe0780e5_k

Foto: Gregor Fischer (gfischer-photography.com), CC-BY

Under den gångna sommaren, mellan 15.-17. juli 2014, var representanter för Open Knowledge Sverige i Berlin for att delta i den stora OKFestival sida vid sida med fler än 1.000 andra deltagare från mer än 60 länder världen över.

Temat var “Open Minds to Open Action” och föregick rent praktisk i över 70 så kallade sessions uppbyggda som workshops, debatter och föredrag – crowdsourcade från fler än 300 förslag och idéer inskickat av den globala Open Knowledge-gemenskapen bestående av professionella, aktivister och entusiaster från alla 4 världshörn. Samtidigt var det också plats till massor av nätverk och sociala stunder i 2,5 dagar långa programmet i atypiska konferenscentret Kulturbrauerei; ett före detta bryggeri i hjärtat av Prenzlauer Berg.

14550152220_874c0cb151_k

Foto: Gregor Fischer (gfischer-photography.com), CC-BY

Programmet var mycket brett och omfattade områden som öppen regering, öppen vetenskap, öppen utbildning, öppen kultur, öppen design och mycket, mycket mer. Även en workshop med gatukonstnärer från Kenya var på agendan, där deltagarna kunde lära sig om gatukonst som ett politiskt verktyg för frihetsaktivister.

I den mer konventionella änden av skalan kan också uppleva presentationer från några av den digitala sfärens tungviktare i form av ingen mindre än EU: s vice-kommissionär Neelie Kroes (en av hennes sällsynta konferensframträdanden), Patrick Alley i Global Witness, Beatriz Busaniche från bl ia. Wikimedia Argentina och Eric Hysén som är chef för Politics & Elections på Google. Speciellt den senare var föremål för viss diskussion som Google lägger stora resurser på att skapa infrastruktur för öppna data, men samtidigt som ett privat företag (och för övrigt en co-sponsor av festivalen) Kursen har också en mer kommersiellt intresse som står i motsats till de motiv som finns hos det stora Open Knowledge globala gemenskap som mycket mer tydligen ser kunskap som ett verktyg för ökad politisk öppenhet, ekonomisk jämlikhet, och framför allt, bättre och mer rättvis fördelning av den mänskliga kunskapsbanken. Den mycket entusiastiska, men samtidigt pragmatiska och kritiska vinkeln har sedan uppmärksammats i stora medierna som en av de starkaste inslagen i festivalen.

14736852725_57ad90df6b_k

Foto: Gregor Fischer (gfischer-photography.com), CC-BY

14734453564_20f456e9d6_k

Foto: Gregor Fischer (gfischer-photography.com), CC-BY

BlanOKF_LOGO_WITHSTRAP_RGBd festivalens deltagare var ganska stor delegation från de nordiska länderna, och vi hade redan kommit överens om (och offentligt annonserat) en så kallad meetup alltså ett informellt möte där alla nyfikna att närvara och delta under titeln “OKFN Nordic Meetup: For friendly vikings and everyone else (OKFN Nordic Meetup: För vänliga vikingar och alla andra)“.

Det hade vi planerat till det närliggande kaféet St Oberholz, men vi behövde snart inse att utrymmet var för trångt! Fler än 25 deltagare från Sverige, Finland, Norge och Danmark dök upp, och evenemanget var snabbt förflyttas till en närliggande folkpark, där solen, det gröna gräset och avslappnade Berlinare bildade en ovanligt mysig miljö för det egentligen ganska historiska mötet för Open Knowledege-samhällen i norr. Det enda land som tyvärr inte kunde närvara var Island, som annars också är en aktiv del av det nordiska samarbetet för diskussionen om öppen kunskap över nätet.

2014-07-16 19.56.50

Foto: Christian Villum, CC-BY-SA

Under de två timmar var alla introducerade och det talades om gemensamma prioriteringar, gemensamma projekt, verktyg för samarbete och det var allmänt trevligt, som vi har för vana på nordliga breddgrader, speciellt när solen skiner och du kan få en kall öl på närmaste spätkauf. Miska Knapek från Open Knowledge Finland, som för övrigt var den främsta initiativtagaren till mötet, tog några stora anteckningar, som du hittar här (https://pad.okfn.org/p/okfn_nordics_hangout_pad).

De goda tiderna från det nordiska mötet kommer att följas upp i de månatliga online-möten (via Google Hangout och Skype) vilket grupperna tillsammans har. Dessa möten är öppna för alla, och uppmuntrade alla nyfikna läsare av denna blogg för att delta, om du vill höra mer. Senaste mötet var 6 augusti kl. 12.00 för att delta, är det bara att skriva på vid en liten lista här.

För att läsa mer om festivalen besök hemsidan, där finns en särskild blogg full av idéer, projekt och perspektiv på grundval av programmet. Du kan också se översikten över online pads (http://www.amiando.com/re/Nzc5MTgxOmE3NjdlZjNkLWQ3MTEtNDEwZS05ZTBlLTVkYmI5NjkyZmFiOA) från alla festivalens sessioner (med anteckningar från varje session) och denna Storify (https://storify.com/OKFN/okfest14-outcomes-impressions-and-thoughts) ger en bra överblick över mycket av vad som hände på vägen. Om du är i den mer visuell vinkel, kolla upp det officiella fotogalleri på Flickr.

Denna text är en översättning & remix av Christian Villums sammanställning vid Open Knowledge Danmark. Originaltexten finns här (https://dk.okfn.org/2014/07/28/kaempe-open-knowledge-festival-i-berlin-med-stort-nordisk-community-mode/). Namn på svenska deltagare går att finna här (http://2014.okfestival.org/tickets/see-whos-coming/).