Ryanairs kontrakt med Västerås flygplats är hemliga.1 En uträkning visar att varje flygbiljett på Västerås flygplats subventioneras med ungefär 132 kronor av skattebetalarna.2 Samtliga politiska partier som är representerade i Västerås kommunfullmäktige har fått frågor med anledning av detta.3 Nu är det dags att granska svaren.

Elisabeth Unell, Moderaterna, menar att det innebär ”mindre bilresor att flyga från Västerås flygplats”. Detta är kanske sant för Elisabeth Unell på ett personligt plan. Hur ser det då ut generellt?

Av passagerarna på Västerås flygplats är det en minoritet som bor i Västerås. År 2012 var mindre än 25 procent av passagerarna från Västerås.4 Västeråsare som flyger från andra flygplatser åker inte heller nödvändigtvis bil till flygplatsen.

Passagerarnas hemvist i procent 2012. Grafik: LFV Aviation Consulting AB

Noter och referenser

1. Se tidigare inlägg ”Flygplatserna har hemliga avtal med Ryanair”.
2. Se tidigare inlägg: ”Så mycket kostar flygbiljetten egentligen”.
3. Läs svaren här: ”Miljöpartiet: ’Folkvalda politiker måste givetvis ha insyn’”, ”Folkpartiet: ’Styrelsen ska ha all information’”, ”Vänsterpartiet vill att folkvalda får läsa Ryanairavtal”, ”Moderaterna ser flygplatsen som icke-kommersiell”, ”Förteget S förespråkar folkomröstning om flygplats”, ”KD har inget mot hemliga Ryanairkontrakt” och ”SD vill att öppenhet ska vara ett signum”. Centerpartiet har trots flera påminnelser inte svarat på frågorna.
4. Se ”Uppdrag om framtida inriktning för Västerås flygplatser och flygplatsområden”. Västerås kommun.