Ryanairs kontrakt med Västerås flygplats är hemliga. En uppskattning visar att skattebetalarna i kommunen subventionerar varje flygbiljett med cirka 132 kronor.1

Flygplatserna som trafikeras av Ryanair har i regel flera affärsavtal med flygbolaget rörande avgifter för att använda flygplatsen, tanka planen och så vidare. I många fall skrivs även marknadsföringsavtal med Ryanair där flygplatsen får betala för att bland annat omnämnas på Ryanairs webbsida.2

När Ryanair trafikerade Kalmars kommunägda flygplats gick lokaltidningarna ut med uppgiften att flygplatsen fick betala 80 kronor per passagerare för marknadsföring.3 Uppgiften går emellertid inte att verifiera eftersom även dessa avtal är hemliga.

Noter

1. Se tidigare inlägg ”Så mycket kostar flygbiljetten egentligen”.

2. Se till exempel: ”Påstått stöd till Västerås flygplats och Ryanair Ltd”. EU-kommissionen

3. Se: ”Bojkottar Ryanair”, Östra Småland http://www.ostrasmaland.se/nyheter/bojkottar-ryanair/. ”Besvikelse efter Ryanairs besked”. Barometern.