Denna månad lanseras två nya filialer i Open Knowledge Network, en filial i Sverige och en filial i Japan. Filialer är Open Knowledge-nätverkets mest utvecklade form, som har rättsligt oberoende från organisationen och är anslutna genom ett samförståndsavtal. För en fullständig lista över Open Knowledge-nätverkets nuvarande kapitel, se här och lär dig mer om deras struktur genom att besöka nätverksriktlinjer.

Open Knowledge Sverige, är den nya filialen i det land som införde den första lagstiftningen om informationsfrihet genom Offentlighetsprincipen och Tryckfrihetsförordningen 1766. Filialen är fortfarande aktiv i att främja Offentlighetsprincipen genom sin plattform FrågaStaten och är mycket aktiv i engagera människor i att hacka kulturarvet vid Hack4Heritage. De är för närvarande en del av EU-finansierade projektet: CLARITY – Open eGovernment Services (http://www.clarity-csa.eu/). Filialen har precis lanserat OKawards.org som kommer att vara den första prisutdelningen i regionen som ger erkännande och pris till de som bidrar till att öppna kunskap och data, från den offentliga, civila och den privata sektorn. Detta är det andra kapitlet i de nordiska länderna, och följer därmed sina grannar i Finland som också delar lagstiftningen om informationsfrihet sen 1766.

okse, Open Data Day, okfn.se

Deltagare under Open Data Day 2016 i Sverige. Credit: https://okfn.se

Open Knowledge Japan är en av de äldsta nätverksgrupperna. Sen starten 2012 har gruppen gjort en hel del arbete för att främja öppna data i offentlig sektor. Filialen leder också utvecklingen på öppna data idag i Japan, med mer än 60 lokala evenemang runt om i landet. Detta är den första Open Knowledge-filialen i Östasien.

Lanseringen av dessa nya fililaler betonar vikten av öppenhet i Östasien och de nordiska länderna

Ordförande för Open Knowledge Sverige, Serdar Temiz, sade: “Vi är glada att vara en närmare del av changemaker-nätverket i Open Knowledge. Att vara en filial av Open Knowledge Network är ett stort nöje och ett privilegium. Vi är glada över att vara en del av en organisation som ligger i framkant av Open Knowledge-rörelsen. Det är mycket motiverande för oss att inom 2 år av vår första period, bli erkända av OKI för våra insatser i Open Knolwedge-gemenskapen och vi kan bli en av de få officiella filialerna“.

okfn.jp, Open Data Day 2016,

En av de många evenemang i Japan under Open Data Day. Credit: okfn.jp

På samma sätt sa Masahiko Shoji, chef för Open Knowledge Japan, att Open Knowledge Japan har varit ledande i öppna data-användning och öppen kunskap rörelse i Japan i samarbete med 21 experter och tio företag. “Vi är mycket glada över att bli en filial av Open Knowledge International och dela denna glädje med de aktiva öppna data-gemenskaper i Japan. Vi vill gå vidare med andra asiatiska Open Knowledge-gemenskaper och vänner runt om i världen.

Lanseringen av dessa nya kapitel betonar vikten av öppenhet i Östasien och de nordiska länderna“, sade Pavel Richter, VD för Open Knowledge International. Dessa kapitel är ett uttryck för kontinuerligt engagemang av frivilliga runt om i världen för att arbeta för mer öppna och ansvarsfulla samhällen. Vi ser fram emot att följa deras arbete och stödja deras ansträngningar i framtiden.

Open Knowledge Internationals globala nätverk omfattar nu grupper i över 40 länder, från Skottland till Kamerun, Kina till Tjeckien. Elva av dessa grupper är nu anslutna som filialer. Detta handlingskrafiga nätverk av dedicerade civila aktivister, öppenhetsspecialister och datagrävare är hjärtat av Open Knowledge Internationals uppdrag, och i spetsen av rörelsen för öppenhet.