Västerås flygplats betydelse för regionen har utretts vid ett flertal tillfällen genom åren. Här nedan finns länkar till dessa utredningar.

Mats Ericson (V), före detta kommunalråd i Västerås, har i veckan debatterat den kommunala flygplatsen.1

Vid flera tillfällen har Västerås flygplats som affärsidé utretts grundligen och mönstret går igen. De utredningar som är kritiska plockas undan, läggs till handlingarna utan åtgärd.

Inregias studie 2006 av flygplatsens betydelse var tydlig: Bara 5 procent av flygresorna till och från London gjordes av folk från Västerås och flygplatsen hade en ytterst liten betydelse för regionens utveckling. Den studien plockades bort!

Det är oklart vad som menas med att studien plockats bort. För den som vill läsa de utredningar som finns om Västerås flygplats följer här i alla fall en lista med länkar.

 • Västerås Flygplats: En studie av flygplatsens betydelse för regionens utveckling
  Utredning gjord av Inregia AB 2006 på uppdrag av Västerås kommun. Utredningen kom bland annat fram till att Västerås flygplats hade ”en ytterst liten betydelse för regionens utveckling”.
 • “Stockholm Västerås Flygplats: Flygplatsens betydelse för Västerås och Mälarregionen utifrån ett samhällsekonomiskt och hållbart perspektiv”
  Utredning gjord av Håkan Wåhlstedt och Gunnar Barkman 2009 på uppdrag av Socialdemokraterna. Utredningen kom bland annat fram till att det finns ”olika sätt att bedöma effekterna för samhället av att behålla eller lägga ner en flygplats”.
 • Västerås flygplats regionalekonomiska betydelse
  Utredning gjord av WSP Analys & Strategi 2010 på uppdrag av Västerås kommun. Utredningen kom bland annat fram till att det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv ”kan vara en dålig affär att lägga ned verksamheten vid flygplatsen”. När WSP presenterade sin utredning ställde Sveriges Radio frågan om konsultföretaget verkligen var en opartisk utredare. Detta på grund av att WSP har en lång tradition av samarbete med flygindustrin över hela världen.2
 • “Uppdrag om framtida inriktning för Västerås flygplatser och flygplatsområden”
  Utredning gjord av Västerås kommun 2014. Utredningen kom bland annat fram till att från ”näringslivets sida i Västerås är behovet och nyttjandet av Västerås flygplats idag mycket lågt”.

Finns det kanske rentav ännu fler utredningar? Hör i så fall av er med tips.

Noter

1. ”Flygplatsen slukar ständigt skattepengar”. Vestmanlands Läns Tidning.
2. ”Utreder flygplatsens framtid – jobbar samtidigt åt flygindustrin”. Sveriges Radio.